zondag 29 maart 2015

Reflectie op flowopdracht

Samen met Saskia en Dewi ben ik aan de slag gegaan met de flowopdracht.
We hebben vrij snel een volgens ons flow-arm onderwijsmoment gekozen, namelijk het rekenonderwijs in de tweede klas van het VO.

We kwamen snel op het idee om een spel te maken waarbij de leerlingen door het maken én door het spelen van de spellen van de klasgenoten veel aan het rekenen is op een speelse en toegepaste manier.

Het verliep heel vlot in ons groepje, het idee werd door ieder aangevuld en vormgegeven.
In korte tijd hadden we voor het rekenonderwijs een herontwerp gemaakt voor ca. 6 lessen.
Je zou wel zeggen dat we snel in een flow kwamen met elkaar. Het was een leuke, uitdagende opdracht voor de tijd die er voor stond.
Zelf leef ik altijd wel op van opdrachten waarbij ik mijn creativiteit kwijt kan. Dit past mij veel beter dan het keurslijf van het onderzoek doen. Ik kom hierbij in ieder geval veel sneller in een flow.
De samenwerking zou ik omschrijven als synergie; waarbij het effect van de samenwerking groter is dan de ideeën van de afzonderlijke partijen zouden zijn. Tenminste zo ervaar ik het.

We hebben geen pauze genomen maar wel ondertussen met elkaar gesproken over creatieve leeromgevingen. Dewi gaf een mooi voorbeeld van de creatieve ruimte op de school voor media en communicatie op de Fontys in Tilburg.
Het idee dat je echt mooie ruimtes inricht om te komen tot creativiteit sprak erg tot mijn verbeelding.

De opdracht heeft me weer tot nieuwe ideeën gebracht voor de school waar ik werkzaam ben. Ik denk dat als we af en toe op deze wijze de vergaderingen inrichten dat we in korte tijd tot veel meer ontwikkeling in staat zijn dan dat we nu bereiken.

Eerste uitwerking van mijn herontwerp en trapmodel

Volg voor de uitwerking deze link:

http://bit.ly/1FZ67LN










maandag 23 maart 2015

Flowopdracht de 3D rekengame!

Opdracht Flow

Opdracht:
Leerlingen creëren samen een game waarbij ze de vier rekendomeinen moeten verwerken.

Doel van de opdracht:
Toepassen en integreren van de opgedane rekenvaardigheden.
De laatste 6 lessen van het jaar.

Doelgroep: 2e klas VO
In groepjes van 3 of 4 l. erlingen

Tijdspad:
Uitleg: 20 min.
Orientatiefase:  ideeën, brainstorm: 30 min.
Conceptuele fase: 45 min.
Uitvoeringsfase: 2 x 50 min.
Testfase: 50 min.
Evaluatiefase: 50 min.

Nodig aan materialen:
Hout,
Papier,
Houtlijm etc
Stiften,
Scharen,
Geo
Driehoeken
Passers,
Rekenmachines
etc. 

Fictief geld
Computers

Lokalen: Creatieve ruimtes

Het spel wordt uitgewerkt in 3D waarbij ook rekenen en meetvaardigheden aan bod komen.

Doordat de leerlingen materialen moeten inkopen met fictief geld leren ze ook rekenen met geld.
De materialen kunnen ze kopen bij de docent. Daarbij kunnen ze gebruik maken van aanbiedingen. Hierdoor leren ze rekenen met procenten. Ze kunnen hier handig gebruik van maken en ruilen met andere groepen.

Het beste spel wint een prijs; een 3D puzzel.

Opdracht voor de leerlingen:  

Ontwerp een 3D rekengame,
Doel van het spel: met dit spel kun je testen hoe goed je klasgenoten zijn in rekenen.
Alle 4 de rekendomeinen moeten
- Getallen
- Verhoudingen
- Meten/Meetkunde
- Verbanden

De verschillende domeinen van het rekenen moeten in zelfverzonnen opdrachten aan bod komen.
Iedere groep heeft 50 euro aan fictief geld, waarmee je materialen kunt kopen.
Materiaal kost geld, daarin zitten aanbiedingen, dus door slim in te kopen kun je geld besparen.

Wie ontwerpt de meest leuke en leerzaamste game.  De leukste gameontwerpers winnen een uitdagende houten puzzel.

Tijdspad: 
Uitleg: 20 min.
Orientatiefase:  ideeën, brainstorm: 30 min.
Conceptuele fase: 45 min.
Uitvoeringsfase: 2 x 50 min.
Testfase: 50 min.
Evaluatiefase: 50 min.


zondag 15 maart 2015

Bezoek innovatieve school Niekée in Roermond



Met een grote en enthousiaste groep zijn we naar Roermond gegaan om de innovatieve school Niekée in Roermond te bezoeken. Deze school is op dit moment behoorlijk in de spotlight gezet, mede dankzij de tegenlicht-documentaire "De onderwijzer aan de macht" waarin deze school als een van de voorbeelden diende. Wij zijn hartelijk ontvangen door Sjef Drummen onderdirecteur van Niekée.


De centrale hal van Niekée

Niekée is bepaald geen traditionele school, maar men noemt het een facilitair onderwijs- en activiteitencentrum. Op deze school wordt onderwijs genoten door ruim 600 leerlingen voor leerlingen van vmbo basis en kader en de MBO richting Mediavormgeving/Art en Design. Daarnaast is er op de school vanaf augustus 2014 een nieuwe stroom opgericht Agora genaamd. Dit is een school voor leerlingen van vmbo-basisberoepsgericht t/m gymnasium. Hierop zitten nu 35 leerlingen.

Het uitgangspunt op Niekée is om leerlingen voor te bereiden op een leven lang leren.
De missie van de school is om leerlingen op te leiden tot leerenthousiaste, zelfverantwoordelijke, zelfverzekerde en democratische burgers.

Sjef Drummen heeft ons een inkijkje gegeven in het hele onderwijsproces op Niekée en Agora. Vooral de uitgangspunten van waaruit de schoolleiding met het hele team het onderwijs vormgeeft is erg inspirerend en getuigd van lef en 'omdenken'.



De werelden van Niekée

Hij stelt dat het onderwijs al vele generaties lang een tunnelvisie heeft over onderwijs en het leren van kinderen. Het stelt ons daarom niet in staat om anders te gaan denken. We zijn in het onderwijs geconditioneerd. De PISA onderzoeken wijzen uit dat Nederlandse kinderen behoorlijk hoog scoren als het gaat om het onderwijsniveau. Echter als men de PISA onderzoeken over de motivatie t.o.v. school er op naslaat blijkt dat Nederlandse kinderen als twee na laagste scoren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat motivatie en gedragsproblemen een belangrijk item zijn in het regulier onderwijs.

Een uitspraak van Sjef Drummen: "Lesgeven op de manier van gisteren leidt niet tot vernieuwing in de toekomst" De enige zekerheid die we hebben is de onzekerheid van de toekomst.

Iedere generatie is slimmer dan de vorige. De docent zou zich moeten opstellen als de coach (Sherpa) van het kind dat slimmer is dan hijzelf.
Aangezien er één constante is, namelijk verandering is het minder van belang om een vak te leren maar om 'te leren' in de vorm van: creativiteit, lef, flexibiliteit, creëren en scheppen.
Daarom werkt men vanuit 'werelden': Arts, Spiritual, Society, Science, Ethical. Vanuit deze werelden gaat de leerling op ontdekking en stelt persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Deze zijn flexibel en dynamisch (Agile). Inquiry based learning wordt gestimuleerd waarbij het onderzoekend denken wordt ontwikkeld. Het uitgangspunt hiervan zijn: 'The seven habits of highly effective people' van Steven Covey. Een kijk op het leven en leren die mij zeer aanspreekt.

In deze en de toekomstige tijd is er een exponentiële groei van de technologie gaande.
De kinderen moeten leren omgaan met de mogelijkheden die dit biedt. Daarom werkt men op Niekée met I-Pads en laptops voor alle leerlingen. Het zg. Data Driven learning. Het internet heeft veel meer te bieden aan inhoud en flexibiliteit dan dat men uit traditionele methodeboeken kan halen.

Sjef Drummen gaf de metafoor van de rups en de vlinder. De leerlingen zijn als vlinders, zij willen vliegen, maar het traditionele onderwijs houdt dat tegen, zorgt dat ze rups blijven.
Daarom vraagt men aan de leerlingen: "Wat wil je leren?" Dit gebeurd op basis van vertrouwen. Er is een basisafspraak met de leerlingen en hun ouders. De leerling gaat slagen op minimaal het niveau waarmee hij binnenkomt. De leerling is daar ook zelf verantwoordelijk voor. Natuurlijk coacht de docent de leerling daarbij. Wijst hem op eventuele valkuilen en wijst hem de mogelijke wegen naar dat diploma. de docent zorgt er wel voor dat alle examenstof op de een of andere manier de revue passeert, maar verder heeft de school geen boodschap aan kerndoelen en PTA's.

Op Niekée is het rooster losgelaten. Men gaat er van uit dat een vast rooster zeer ondynamisch is en daarmee dus goede ideeën en kansen onmogelijk maakt. Op de school is er een rooster per 14 dagen. De docenten beginnen iedere ochtend om 8.00 en hebben dan tot 9.00 overleg. De lessen starten om 9.00. Er is een rooster, maar de leerling kan hierbinnen bepalen hoe hij gebruikt maakt van de lessen en soms ook waar. Een leerling maakt voor zichzelf, in overleg met zijn mentor, een individueel rooster.

De leerlingen worden dus wel degelijk in hun ontwikkeling gevolgd. Al het werk kan worden gevolgd via de ELO. Daarop is ook te volgen hoeveel uur de leerling daadwerkelijk werkt voor school en waar hij dat doet.

Niekée staat voor wat men ‘het VIB-leren’ noemt. Een blijvend 100% Vertrouwen in de kwaliteit van elke leerling, brede Input die kinderen de kans geeft zoveel mogelijk te ontdekken wat het hele leven te bieden heeft en waarbij de leerling voortdurend Begeleid wordt.

De leerlingen worden intensief in het leerproces begeleid, het is mogelijk dat zij werken in kleine groepen, maar soms ook in groepen van 90 leerlingen. Er zijn in dat geval altijd 4 docenten bij de groep.


De vmbo huiskamer

Wanneer een leerling moeite heeft met zelfsturing of heeft gedragsmatige problemen, wordt er gekeken naar de oorzaak. Men gaat uit van de piramide van Maslov. Eerst moeten aan de onderste lagen voldaan zijn wil men komen tot zelfontplooiing. Gedragsproblemen geven een duidelijk signaal dat daar niet aan voldaan is, en krijgt de leerling ook op dat vlak hulp.

Op de school worden ouders ook zeer nauw betrokken in het leerproces, ook zij zijn verantwoordelijk voor de afspraken die worden gemaakt. Er zijn geen grenzen tussen de 4 milieus waarin de leerling zich begeeft: thuis, op school, op straat, in de virtuele wereld.

De docenten krijgen steun en ruimte om zichzelf te vernieuwen en te ontwikkelen. Het welbevinden van het team is niet lager geweest dan een 7,2 maar meestal een 8+.

Je moet als docent wel willen natuurlijk: Don't Fear Change, Change Fear!


Ik vond het enorm inspirerend, zeker omdat ik merk dat onze school juist steeds meer vanuit 'angst' voor de inspectie handelt en weinig zelfvertrouwen meer heeft in de kwaliteit. 

Ik voel er al zeer lang voor om de digitale middelen meer te omarmen om daarmee veel meer flexibiliteit te hebben in de vormgeving van de lessen. 
Ook het idee van een flexibel rooster spreekt mij enorm aan. Dat, wanneer je een goed idee hebt dat wellicht samen met een paar collega's via een Daily Scrum mogelijk kan maken op korte termijn. 

Voor mij herontwerp heeft het niet direct tot nieuwe ideeën geleid maar wel tot meer bevestiging dat het belangrijk is om leerlingen bewust te laten worden van hun eigen talenten en innerlijke motivatie om iets te leren. Ik hoop dat ik dat kan meenemen in mijn ontwerp, maar ook voor LA5 heeft het zeker inspiratie gegeven. 

Ik heb mijn bezoek met collega's besproken, waarvan een aantal ook bij de meet up van de tegenlicht-documentaire was. Zij waren zeer geïnteresseerd en zouden ook graag een bezoek willen brengen. 


Mijn 1e idee voor het herontwerp: Het implementeren van een modern, leerlingvriendelijk portfolio

Het ontwerpen of implementeren van een modern, leerling- en docentvriendelijk digitaal portfolio, waardoor leerlingen gemotiveerd worden om ervaringen en werk te presenteren waar ze trots op zijn en die betekenisvol zijn.

Aanleidingen tot dit idee zijn:

  • Het huidige portfolio, dat bedoeld is om belangrijke leermomenten op te slaan werkt niet naar wens. Het is te star, leerlingen hebben geen mogelijkheden om een eigen lay-out te maken en het is enorm veel werk om één ervaring vast te leggen. 
  • Het huidige portfolio wordt daardoor ook bijna niet gebruikt als reflectiedocument. Aangezien we als school naar een meer loopbaangerichte leeromgeving willen toewerken, waarbij alle docenten en mentoren met de leerlinge reflecteren op betekenisvolle ervaringen is een interactief, modern en snel werkend portfolio gewenst. Het moet de leerlingen stimuleren om ervaringen vast te leggen en te delen met belangrijke peers. 
  • Volgens het sectorakkoord -VO moeten de leerlingen vanaf 2016 naast hun diploma ook een 'plusdossier' krijgen voor alle vaardigheden die leerlingen leren buitenom het formele onderwijsproces. In het plusdossier kunnen leerlingen competenties vastleggen die ze verwerven en die van belang kunnen zijn voor hun toekomstige studie- en/of beroepsontwikkeling. Het portfolio wordt dan het 'plusdossier'. 


 De leerdoelen voor de leerling zijn:

  • Het ontwikkelen van de reflectieve loopbaanvaardigheden, 
  • Het ontwikkelen van 21st Century Skills;
    • Het leren communiceren over je talenten , doelen, ideeën, ontwikkelingen.  
    • Het leren inzetten van digitale platformen om te netwerken en jezelf te profileren.  




zondag 8 maart 2015

Aangepaste Prezi

Ik heb mijn Prezi een beetje aangepast en aangevuld met foto's. Deze Prezi is echt bedoeld om een snel beeld te geven van de school. De onderbouwing van dit alles is terug te vinden in Deel B, C en D.
 

 Feedback van Frank op mijn Curriculum analyse.

zaterdag 7 maart 2015

De vrije school vanuit de ogen van een 'nieuwe' ouder...Bron Volkskrant zaterdag 7 maart

Een leuk stuk over de Vrije School in de Volkskrant van 7 maart. Al gaat het in dit stuk vooral over de onderbouw (basisonderwijs) het maakt wel duidelijk dat het curriculum van de Vrije Scholen voor een -niet vrijeschoolkenner- niet gemakkelijk te doorgronden is. En ja, ook wij springen met Sint Jan over het vuur! 





Terugblik en Peerassessment over de CA



Ik ben blij dat het me gelukt is om in 800 woorden toch een goed beeld te geven van het curriculum van onze school. Ondanks het feit dat ik de school zo goed ken bleek het toch een uitdaging om het volgens het model van van den Akker te analyseren. De wijze van handelen binnen de school, die voor mij zo vanzelfsprekend is, weer te geven in een dergelijk kader gaf mij toch weer nieuwe inzichten. Ook dank zij gesprekken met collega's en mijn teamleider blijkt dat niet alles is zo vastgelegd dat het eenduidig te interpreteren is. Ook werd het mij duidelijk dat het voor nieuwe docenten moeilijk te achterhalen is wat het exacte beleid is over een aantal thema's zoals toetsen en beoordelen en overgangsnormen, aangezien er ook nog veel 'oud' beleid in de digitale docentenbibliotheek zit. Met de verkregen inzichten kan ik weer in gesprek met de rector en teamleiders om ons curriculum nog inzichtelijker te maken. En er is een start gemaakt om de digitale bezem te pakken om op te ruimen wat verouderd is! De opdracht levert behalve nieuwe inzichten ook een directe actie op!

Hieronder de link naar de peerassessment door Lilian.

https://www.dropbox.com/s/i0b9hj7g3exb3lb/LA2%20feedbackformulier%20peerassessment%20curriculumanalyse%20Dani%C3%ABlle%20Stephan.doc?dl=0