zaterdag 3 oktober 2015

De ontwikkeling van Skills in dit LA






Tijdens de implementatie van mijn innovatie kan ik goed oefenen met de skills die nodig zijn in de rol van MLI-er.
Ik begeleid mijn directe collega's, maar ben ook afhankelijk van de medewerking en facilitering door de schoolleiding en roostermaker.
Ik merk dat de skills die ik in moet zetten als trainer en begeleider van mijn collega's heel anders zijn en mij gemakkelijker afgaan dan de skills die ik nodig heb wanneer ik merk dat de nodige steun van de schoolleiding ontbreekt.
Hieronder heb ik op een rijtje de vragen uit de tweede bijeenkomt wat ik denk tegen te komen bij de innovatie.

  • Wat verwacht je tegen te komen bij collega’s?
Collega’s die mee doen vinden het wel leuk om dit traject in te gaan. Ik verwacht dat ik best positieve medewerking krijg, echter, houden ze dit ook vol in de drukte van alledag? 
Hoe houd ik hen in beweging en dat zij de taak ook echt gaan uitvoeren? 

Ik ben al tegen gekomen dat ik onvoldoende steun ervoer vanuit de schoolleiding, terwijl de innovatie een speerpunt is in de school. 
Ik heb dit aanvankelijk mondeling ook aangegeven, maar onvoldoende gehoor gekregen. Daarom heb ik de problemen waar ik tegenaan loop in een mail gezet en gestuurd naar de rector en de MR. aangezien het het schoolbeleid aangaat. Dit heeft wel direct geleid tot betere ondersteuning en facilitering. 
  • Wat betekent dat voor jou in je rol van begeleider/gesprekspartner?
Ik wil vooral uitgaan van de coachingsbehoeften van de deelnemers, zodat ik aansluit op hun leervragen. Goed luisteren hiernaar en daarnaar handelen is dan mijn taak. 
Onderzoeken wat haalbaar is, wat hebben ze nodig om te zorgen dat ze de taak blijvend uitvoeren.
Ik zal de schoolleiding regelmatig moeten informeren over het verloop van de cursus en de implementatie. 
  • Welke valkuilen liggen voor jou op de loer?
Dat ik mijzelf laat beïnvloeden door emoties, Dat ik in de verdediging ga of de ander probeer te overtuigen.
  • Welke sterktes kan jij benutten?
 Ik ben heel begripvol, ben goed op relationeel opzicht. Ik heb met vrijwel alle collega’s, en de schoolleiding een goede band. Ik ben open en durf me kwetsbaar op te stellen en mezelf ook te   relativeren.
  • Wat is nou het typische wat jou steeds overkomt in gesprekken met collega’s? Kijk door de bril van de rolomschrijving van de MLI.
Met directie collega's kan ik het over het algemeen goed vinden. Ik heb met vrijwel iedereen contact. Ik ben behulpzaam en vind het leuk om samen met anderen verbeteringen te bedenken voor de organisatie en de lessen. 
Echter, Wanneer ik echt sterk van mening verschil met een ander vind ik het moeilijk om dit op een rustige adequate manier over te brengen. In die situaties wordt ik ofwel heel fel, of als het me persoonlijk echt heel erg raakt, dat ik dichtklap.

Ik zou dan willen dat ik de innerlijk rust kan behouden om goed na te denken hoe ik wil dat ik mijn boodschap overbreng. Hoe maak ik duidelijk dat ik het niet eens ben met de ander, of met een genomen besluit zonder mijn eigen positie te verzwakken door emoties.
Ik krijg van collega’s terug dat ze mij heel kundig vinden en dat ik van veel zaken verstand heb, maar dat voel ik niet zo en heb ook lang niet altijd het idee dat ik mijzelf goed kan uitdrukken  om een standpunt over het voetlicht wil brengen.
Ik wil op een rustige manier mijn grenzen aan kunnen geven, doe dingen vaak toch terwijl het bijvoorbeeld niet gefaciliteerd wordt, omdat leerlingen anders de dupe zijn.

Ik vind het moeilijk om leiderschap te tonen. 
  • Hoe ga jij zelf om met veranderingen (koppel bijv. aan de kennisdialoog).
 Ik vind veranderingen goed, maar ik ben wel kritisch, veranderingen moeten m.i. wel goed gefundeerd zijn. Op de school waar ik werk is enorm veel adhoc beleid, zonder goed onderzoek wordt iets opgelegd, weinig openheid t.a.v. besluitvorming, een top-down leiderschapsstijl. Daar kan ik niet goed tegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn van harte welkom!